Το ανθρώπινο σώμα και θέματα υγείας που σχετίζονται με αυτό

Κεφάλι

Οι πονοκέφαλοι και οι συχνές ενοχλήσεις του, είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που οι άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό τους και οι οποίες κυμαίνονται από κεφαλαλγία τάσεως, έως την ημικρανία και την νευραλγία τριδύμου. Ο λαιμός και η κάτω του κροτάφου γναθοάρθρωση (TMJ) είναι οι δύο πιο συχνές μυοσκελετικές αιτίες του πονοκεφάλου και των συχνών ενοχλήσεων του, όπου ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει.

Στήθος

Το στήθος παρουσιάζει πολύ λίγα μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς αυτά συνδέονται πιο συχνά με μεγάλες αρθρώσεις.Η πλευροχονδρίτιδα αποτελεί μια πηγή του πόνου σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις  κοντά στην περιοχή του στήθους και τα κατάγματα των πλευρών κυμαίνονται από ένα μικρό πρόβλημα πόνου για μερικές εβδομάδες έως σε ένα ιατρικό πρόβλημα έκτακτης ανάγκης. Ο πόνος στο στήθος πιο συχνά συνδέεται με στηθάγχη και καρδιακές προσβολές, αλλά πολλές περιπτώσεις πόνου στο στήθος σχετίζονται με  άλγος που προέρχεται από τη θωρακική χώρα της σπονδυλικής στήλης και των πλευρών των αρθρώσεων.

Ωμος

Ο ώμος είναι μια απο τις πιο κινητές αρθρώσεις στο σώμα και επίσης μια από τις πιο ασταθής. Από πολλές απόψεις,είναι μία άρθρωση αποτελούμενη από μαλακούς ιστούς και οι σύνδεσμοί της όπως και οι μύες της καθορίζουν την καλή λειτουργία του ώμου. Τα περισσότερα άλλωστε προβλήματα του ώμου ξεκινούν ακριβώς απο αυτούς τους μαλακούς ιστούς. Αυτά περιλαμβάνουν την  θυλακίτιδα, τον παγωμένο ώμο και τις διάφορες φλεγμονές του. Ο πόνος απ'την άλλη του στροφικού πετάλου είναι κοινή  πάθηση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να αφορούν σε έναν τραυματισμό του στροφικού πετάλου, σε τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου ή σε ρήξη του.

Αγκώνας

Η άρθρωση του αγκώνα ,σπανίως είναι από μόνη της αιτία για σημαντικό πόνο παρά μόνο οι μαλακοί ιστοί του αντιβραχίου οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον αγκώνα και οι οποίοι αποτελούν αιτία για 2 πολύ σημσντικές παθήσεις:Την λεγόμενη "πάθηση" των παικτών του τέννις ή αλλιώς επικονδυλίτιδα η οποία προκαλείται απο την υπερβολική χρήση του αντιβραχίου, και η λεγόμενη "πάθηση" των παιχτών του golf(έσω επικονδυλίτιδα) η οποία προκαλείται απο την υπερβολική χρήση των καμπτήρων μυών του αντιβραχίου.Η Ωλεκρανική Θυλακίτιδα απο την άλλη μπορεί να προκαλέσει μια δραματική διόγκωση του θυλάκου στο σημείο του αγκώνα στο πίσω μέρος.

Καρπός

Ο καρπός βρίσκεται στο τέλος του βραχίονα και έτσι υπόκειται σε μεγάλες πιέσεις, μετά από πτώση και προσπάθεια απο μέρους μας να σώσουμε τους εαυτούς μας, προκαλώντας τραυματισμούς, όπως ένα διάστρεμμα στον καρπό, κάταγμα στον καρπό ή κάταγμα αντιβραχίου. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συμπίεση του μέσου νεύρου καθώς επεκτείνεται απο το χέρι στον καρπό και η καρπική χειρουργική επέμβαση σηράγγων είναι μια κοινή θεραπεία. Τενοντίτιδα του καρπού ή του αντίχειρα είναι πάθηση κοινή σε άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες στο χώρο εργασίας ή στον αθλητισμό.

Βραγχίονας

Ο πόνος στον βραγχίονα μπορεί να αναφέρεται στο άνω τμήμα του βραχίονα από το λαιμό έως τον ώμο. Προβλήματα με τους δικέφαλους τένοντες αποτελούν άλλες σοβαρές ενοχλήσεις που αφορούν στον άνω βραχίονα. Δικέφαλος τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονή του ενός από τους δικέφαλους τένοντες κοντά στον ώμο. Η ρήξη του δικεφάλου τένοντα συμβαίνει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να προκαλεί επίσης άλγος αλλά εγκαθίσταται γρήγορα και δεν έχει σημαντικές λειτουργικές επιδράσεις.

Χέρι

Το χέρι αποτελεί ένα όργανο του σώματος μας,  εξειδικευμένο για να εκτελεί περίπλοκες εργασίες και ο οποιοσδήποτε περιορισμός του, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες  Το μετακάρπιο κατάγμα είναι ένα κοινό κάταγμα σε νεαρούς άνδρες που χτυπούν σκληρά αντικείμενα.Η σύσπαση του Dupuytren είναι μια κατάσταση-πάθηση της περιτονίας στην παλάμη που μπορεί να τραβήξει τα δάχτυλα προς τα κάτω. Η οστεοαρθρίτιδα των δακτύλων και των βάσεων των αρθρώσεων του αντίχειρα είναι επίσης παθήσεις κοινά συνηθισμένες.

Γοφός

Το ισχίο είναι μία από τις αρθρώσεις που δέχονται μέγαλη πίεση από βάρος και από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επιφέρει πόνο στις αρθρώσεις, πόνο στη βουβωνική χώρα και τον πόνο στο μηρό, με ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων να  έχουν μια αρθροπλαστική ισχίου κάθε χρόνο. Μηριαίο κάταγμα ή κάταγμα ισχίου είναι μά πάθηση κοινή στους ηλικιωμένους και συχνά απαιτεί την χειρουργική επέμβαση του ισχίου. Η τροχαντερική θυλακίτιδα είναι μια κατάσταση άλγους του ισχίο που επηρεάζει το εξωτερικό του μέρος.

Βουβωνική χώρα


Διάστρεμμα στην βουβωνική χώρα ή αλλιώς τράβηγμα στην  βουβωνική χώρα είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς. Οφείλεται σε οξεία ρήξη ενός από των προσαγωγών μυών του ισχίου. Ο χρόνιος πόνος στη βουβωνική χώρα μπορεί να οφείλεται σε τενοντίτιδα των ίδιων των προσαγωγών μυών.Ο πόνος στο ισχίο και ο ιερολαγόνιας πόνος στις αρθρώσεις μπορεί επίσης να εκφραστεί ως άλγος στη βουβωνική χώρα. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι ο πόνος δεν συνδέεται με άλλου είδους αιτία, όπως μία βουβωνοκήλης.

Εμπρόσθιος μηρός

Οι τετρακέφαλοι μύες του εμπρόσθιου μηρού εκτίθενται σε άμεσα χτυπήματα στον αθλητισμό και μπορούν να υποστούν μώλωπες.Ο πόνος μπορεί επίσης να δημιουργείται από αρθρίτιδα του ισχίου, από πόνο στο χαμηλό μέρος της πλάτης και από προβλήματα ή συμπίεση της ρίζας των νεύρων της σπονδυλικής στήλης.Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας ή ITBS μπορεί να γίνει αιτία για  επίμονο άλγος του μηρού όπου μαζί με τον  πόνο του γονάτου στην εξωτερική πλευρά του μηρού, αποτελούν συχνές παθήσεις ιδιαίτερα σε δρομείς.

Γόνατο

Το γόνατο βρίσκεται στη μέση του ποδιού και έτσι εκτίθεται σε υψηλές πιέσεις κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας ή ενός σπορ. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε οξείες βλάβες και  σε τραυματισμούς από την υπερβολική του χρήση σε δραστηριότητες με τους τραυματισμούς στο κύριους συνδέσμους του, να αποτελούν μία απο τις πιο συχνές παθήσεις.Η επιγονατίδα είναι πολύ συχνή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και είναι γνωστή ως σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου οστού. Η οστεοαρθρίτιδα του γονάτου είναι πολύ συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία και αντικατάστασης γόνατος.

Κνήμη

Δρομείς και άλλοι αθλητές αντοχής, είναι οι πιο συνήθεις πάσχοντες από χρόνιους και επαναλαμβανόμενους πόνους της κνήμης. Οι υπερβολικοί τραυματισμοί στο μπροστινό μέρος της κνήμης μπορούν να οδηγήσουν σε περιοριστική κατάσταση το άτομο, όπου συχνά να χρειάζεται υποστήριξη από νάρθηκες. Πιο σοβαρή κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του οστού της κνήμης.

 

Πόδι

Το πόδι φέρει όλο το βάρος του σώματος και πρέπει να είναι σταθερό και ευέλικτο ταυτόχρονα, για να αντιμετωπίζει ανώμαλες επιφάνειες και να κινείται γρήγορα. Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει ιδιαίτερα την άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, δίνοντας αφορμή για μια χειρουργική επέμβαση κάλου η οποία αποτελει μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση που αφορά στα κάτω άκρα του ποδιού. Μια επίσης πολύ συνηθισμένη πάθηση του ποδιού που προκαλέι πόνο και δυσφορία είναι η ένοχληση στο στρογγυλό κάτω μέρος του πέλματος  ειδικότερα όταν κάποιος είναι υποχρεωμένος να σηκώνει βάρος.

Αστράγαλος

Ο αστράγαλος υπόκειται σε δύο κύριες κατηγορίες ζημίας, καθώς αυτός βρίσκεται στο τέλος του άνθρώπινου κορμού και φέρει όλο το βάρος του σώματος σε μια στενή περιοχή. Ένα διάστρεμμα αστραγάλου είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση στον αθλητισμό όπου τα διαστρέμματα αυτά μπορεί να κυμαίνονται από μικρά έως και πολύ σοβαρά ειδικά όταν ο αστράγαλος έχει απομείνει ασταθής. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις  συχνά χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της σταθερότητας της άρθρωσης.